Dantų mados   2 comments

Šiandien su japonų kalbos klase nuėjom į čia pat esantį ICU muziejų (apie jį trumpai jau buvau užsiminęs). Viskas ten po senovei, tik pasikeitus nenuolatinė antro aukšto ekspozicija: vietoj prieš tai buvusių popieriaus raižinių išstatytos senovinės kosmetikos dėžutės (kaip kad šioje nuotraukoje), veidrodėliai ir kitokie grožio reikmenys. Visai įdomu pasižiūrėti, ypač į veidrodžius, kurių metaliniai rėmeliai išgraviruoti įvairiausiais motyvais.

Prie eksponatų buvo truputį parašyta ir apie senąsias madas. Neįprasčiausia detalė susijusi su anksčiau buvusiu dantų grožio supratimu. Jeigu dabar nemažai žmonių sapnuoja apie baltus dantis ir sumoka nemažus pinigus visokioms balinimo procedūros, tai tuo tarpu Japonijoje bei Pietų Azijoje ilgą laiką grožio idealas buvo dantys, iš tolo blizgantys savo juodumu.

Pirmieji dantų juodinimo įrodymai atrandami prieš daugiau nei 1500 metų ir išliko iki 19 a. pabaigos, kada jį, kaip pasenusį paprotį, uždraudė modernizacijos keliu pasukusi Japonijos valdžia. Dantis iš pradžių juodinosi tiek vyrai, tiek moterys, tiek aukštuomenė, tiek ir eiliniai žmonės. Vėliau ši praktika, vadinama ohaguro (お歯黒), išliko daugiausiai tik tarp moterų, ypač vedusių.

Nėra visiškai aišku, ko tuo buvo siekiama. Vienur rašo, kad taip bandydavo išryškinti veido odos šviesumą; kitur, kad pagal mitologiją balti dantys siejosi su demonais (mat šie pasižymėjo dantų baltumu); dar kitur iš kažkur ištrauktas pasakojimas apie kilmingą merginą, kuri norėdama parodyti savo kuklumą pasijuodino dantis, o kiti ėmė ją imituoti. Kaip bebūtų, mada yra mada ir ant jos, kaip ir šiais laikais, matyt užkibdavo nemažai žmonių be ypatingesnės logiškos priežasties.

Jeigu norėtumėt ir jūs taip pasipuošti, pasinaudokite tradiciniu japonišku receptu: į actą įmeskite geležinių daiktų (tarkime, vinių) bei taninų turinčių augalų (arbatos arba galų) ir palaikykite kelias dienas. Gausite juodą skystimėlį, kurį tepkite ant dantų kartą per dieną. Jeigu turėsite pakankamai kantrybės, po savaitės kitos galėsite džiaugtis gražia juoda šypsena. Jeigu abejojate ar jums to reikia, galima pridėti, kad be estetinio poveikio dantų juodinimas turi ir sveikatai naudingą poveikį, nes dantys mažiau genda :)

Šiuo metų Japonijoje juodus dantis galima pamatyti nebent teatre arba filmuose apie senus laikus. Visgi juodinimas seniai seniai iš Japonijos išplitęs po kitas šalis, kai kur išsilaikęs ir iki šių dienų. Tarkime, Vietname. Tiesa, čia aprašytos juodų dantų mados nereikėtų supainioti su Pietų Azijoje paplitusiu silpnai narkotinio augalo betelio lapų kramtymu, kuris labai jį pamėgusiems žmonėms dantis irgi nudažo juodai.

Posted 2012/01/17 by linasd in Japonija

Tagged with , ,

2 responses to “Dantų mados

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kaip įdomu.
    Kažkada skaičiau, kad dantis juodindavosi ir aplink šiaurės poliaratį gyvenantys žmonės – tiek jie tą padarydavo ne tepdamiesi geležies oksidą, bet pagaliukais nuzulindami dantų emalį – pats dantis dėl karieso įgaudavo vientisą juodą spalvą. O jeigu dar nusismailindavai, tai iš vis sexy būdavo ;)

Parašykite komentarą