Vasario vidurys – pats metas susirinkti derlių. Kalbu apie čia pat už lango augantį citrusą, kuris visas aplipęs vaisiais. Šįkart pasitenkinau lengviausiai pasiekiamais, nes jie tvirtai prikibę prie šakų ir ne taip lengva aukščiau esančius nuskinti. Nors susirinkau tik kokį ketvirtadalį, gavosi visa dėžė.
Jau pernai rašiau, kad medis pusiau laukinis ir vaisių skonis tarpinis tarp citrinos ir greipfruto. Todėl vienų nevalgau, darau limonadą. Be to, juose daug sėklų, todėl išspaudus gaunasi kažkas tokio (nuotrauka iš):
Vadinasi šie citrusai berods nacumikan. Be jų Japonijoje auga dar kelios kitos rūšys. Patys populiariausi mandarinai mikan:
Jie minkšti, saldūs, lengvai lupasi. Žiemą pats sezonas, daug kur juos pardavinėja.
Kita saldi rūšis yra dekopan. Tarsi apelsinai, tarsi mandarinai. Išsiskiria viršuje esančiu gumbeliu.
Dažnai sutinkami ir rūgštoki bei kartoki juzu. Iš jų gamina actą, padažus, džemą arbatai.
Taip pat šiuo metu nesunku įsigyti mažų citrusiukų kinkanų. Nėra tai itin japoniška rūšis, bet medžių daug kur prisodinta.
Pradžiai tiek, tačiau tai toli gražu ne visa citrusų įvairovė. Be mažiau matytų rūšių, parduotuvėse dažnai galima pamatyti ir įvežtinių apelsinų, greipfrutų, citrinų.
Kaip fainai :) Taupai, reiškia. :)
Ką čia bepritaupysi. Po langais auga, kodėl gi nesusirinkti :-)
Man atradimas Indijoje buvo musambi, saldzioji citrina. Ten populiarios ju sultys.